UX: Formuláre, ktoré budú používatelia vypĺňať s radosťou
9. decembra 2018
Webdizajn trendy na rok 2019 – 6.časť: ONE PAGE DIZAJN
18. decembra 2018

Prečo a ako používať emailový podpis?

Prečo by ste mali používať emailový podpis?

Pravdepodobne sa sami seba pýtate, prečo by ste vy a vaši zamestnanci mali používať emailový podpis? Bežný zamestnanec pošle za deň v priemere 35 emailov. To je 8400 emailov ročne. Teraz si predstavte, že máte firmu o veľkosti 50 zamestnancov. 420 tisíc emailov ročne!

Jednou z výhod emailového podpisu je to, že sa zákazníkovi ľahšie vryjete do pamäte. Takýto email tiež pôsobí na zákazníkov dôveryhodnejšie. Rozhodnú sa s vami nakoniec spolupracovať? Všetky vaše kontaktné údaje budú mať pod palcom. Emailový podpis môžete tiež cieliť na určitú skupinu ľudí. Odlišní zákazníci môžu vidieť odlišné podpisy.

Keďže už viete, že používať emailový podpis je správny krok, poďme sa pozrieť na to, ako by mal správny podpis vyzerať a čo by mal spĺňať.

Nepoužívajte obrázok ako podpis

Nebojte sa do podpisu vložiť logo vašej firmy alebo vašu fotku. Určite ale nepoužívajte obrázok ako váš podpis. Nemusí sa vždy správne zobrazovať a príjemca z neho nedokáže skopírovať vaše kontaktné údaje. Emailový podpis majte vždy nakódovaný v HTML. Tým zaručíte, že sa váš podpis bude všetkým príjemcom zobrazovať tak, ako chcete.


Nezabúdajte na mobilné zariadenia

Podľa prieskumu je na mobile otvorených až 54% všetkých emailov. To znamená, že viac ako polovica príjemcov emailov nevidia emailový podpis správne ak nie je prispôsobený pre mobilné zariadenie.

Keďže sú obrazovky mobilných zariadení omnoho menšie oproti tým počítačovým, mali by ste grafiku emailového podpisu navrhnúť tak, aby ostali čitateľné a viditeľné pri výraznom zmenšení. Uistite sa tiež, že všetky tlačítka a ikonky sú bezproblémov klikateľné. Dodržujte white space (prázdne miesto) medzi jednotlivými prvkami tak, aby sa nestalo, že sa prijímateľ omylom preklikne na iný odkaz. Viac o sile white space si povieme v ďalšom článku.

Kde všade vás môže zákazník sledovať?

Sociálne siete sú horúce téma pre všetkých marketérov. Využíte váš emailový podpis ako možnosť získať nových fanúšikov na vašich sociálnych sieťach. Dôležité je zákazníka vždy navnadiť, či už na zaujímavý príspevok alebo na informáciu, ktorú hľadajú.

Pod váš podpis vložte krátky útržok z vášho najzaujímavejšieho príspevku na Facebooku. Následne im ponúknite možnosť sledovať vás na sociálnych sietiach (Facebook, Instagram, Twitter) jednoduchým kliknutím na tlačítko. Spoločnosť Unilever vďaka tomuto triku získala za 10 mesiacov takmer 200 tisíc nových fanúšikov.


Držte sa firemnej šablóny

Poviete si: „Je to predsa môj email, spravím si podpis tak, ako sa páči mne!“ Tento prístup má ale zopár múch, ktoré by ste mali vychytať. V prvom rade by ste sa mali držať firemnej šablóny. Podpis v inej farbe než tá firemná, iná verzia loga u každého zamestnanca a vymazaná fakturačná adresa z dôvodu, že sa to tam jednoducho nehodí? Týmto určite dojem na potencionálneho zákazníka nespravíte.

Vo firme preto používajte všetci rovnakú, vopred definovanú šablónu emailového podpisu, ktorá by mala vyzerať profesionálne a spĺňať svoj účel.


Vyhnite sa animáciám

Väčšina emailových klientov (napr. Outlook) nepodporuje animované podpisy. Príjemca takého emailu si preto vo väčšine prípadov vaše firemné video nepozrie. Dokonca neuvidíte ani GIF animácie.


Menej je niekedy viac

Dokonalý emailový podpis má za úlohu odprezentovať kontaktné informácie jednoducho, v čistom a atraktívnom dizajne. Neuvádzajte všetky spôsoby, ktorými vás môže zákazník kontaktovať. Vyberte si pár hlavných, ktoré do podpisu zahrniete. Ideálny emailový podpis by mal byť na dvoch až troch riadkoch.

„Odoslané z iPhone“

Hláška, ktorú poznajú všetci používatelia Apple zariadení. Poďme sa na to ale pozrieť z pohľadu príjemcu takého emailu. Keď vidíme email s viacerými pravopisnými a gramatickými chybami, no zároveň obsahuje túto jednoduchú formulku, máme tendenciu odosielateľovi chyby odpustiť. Preto ak zvyčajne odpisujete na emaily z mobilu a zvyknete robiť v texte chyby, môžete zvážiť použitie formulky „Odoslané z iPhone“.


Bonus na záver

Ak ste sa rozhodli, že by ste mali emailový podpis určite používať, verte, že robíte dobre! Ak neviete kódovať nevadí, máte k dispozícií viacero nástrojov, ktoré vám s tým veľmi dobré pomôžu, navyše zadarmo! Odporúčame vám tiež prečítať náš ďalší článok o nastavení emailového podpisu v Exclaimeri.

https://www.hubspot.com/email-signature-generator
https://mysignature.io/editor
https://www.zippysig.com/

Zdroj: https://www.propellercrm.com/blog/email-signature