Dizajn manuál – prečo by ho mala mať každá firma, aj malá.
2. decembra 2018
UX: Formuláre, ktoré budú používatelia vypĺňať s radosťou
9. decembra 2018

Webdizajn trendy na rok 2019
5.časť: Tvary

Tvary

Niekde medzi minimalistickým flat dizajnom a nedodržaným gridom – sa nachádza trend geometrických tvarov. Ak si myslíte, že sa to týka jednoduchých tvarov, ktoré ste sa učili na strednej škole – trojuholníky, šesťuholníky a kruhy, potom máte úplnú pravdu.

Tvary môžu vyplniť priestor medzi flat dizajnom a nedodržaným gridom vďaka tomu ako ľahko môžu byť integrované do vizuálu. Jednoduché geometrické tvary v jasných farbách môžu vytvárať zaujímavé okraje a rýchlo sa načítavať a pritom sú stále atraktívne. Dizajny, ktoré spájajú tvary s fotografiou alebo používajú tvary na vytvorenie opakujúcich sa vzorov, môžu viesť k dynamike a hĺbke prítomnej v nedodržanom gride alebo asymetrickom dizajne.

Táto všestrannosť je z veľkej časti dôvodom, prečo sa tvary stávajú trendom na rok 2019. Podkladová matematika geometrie pomáha vytvárať pocit rovnováhy na webovej stránke, aj keď vizuály môžu obsahovať asymetriu. Geometrické tvary často ľahko do seba zapadajú a stanovujú organizáciu a hierarchiu.

Tvary sú ako farby v tom, že existujú myšlienky a emócie, ktoré ľudia prirodzene spájajú s každým z nich. Obdĺžniky predstavujú stabilitu, kruhy súdržnosť a trojuholníky a kosoštvorce sú dynamické. Kreatívne použitie určitých tvarov alebo kombinácií tvarov môže byť použité na formovanie emócií alebo pocitov, ktoré chcete, aby návštevníci vašich webových stránok pocítili.

Môžu byť použité často alebo len striedmo – to záleží len na estetike vašej značky. Tvary vám jednoducho pomôžu vytvoriť vizuálnu hierarchiu a upozornia na časti stránky, ktoré chcete, aby si návštevníci všimli, dokonca aj vtedy, keď vaša stránka nedodržala tradičný grid. Preto budeme v roku 2019 naďalej vidieť geometrické tvary vo webdizajne.

Pokračovanie nabudúce / One page dizajn

Zdroj: www.theedigital.com