Je koniec s Microsoft Paint ? Ako to v skutočnosti je ?
25. júla 2017
8 skvelých produktových obalov
10. augusta 2017
pre grafikov (ne)profesionálov

4 ultimátne nástroje zadarmo

Tento článok je venovaný tým z Vás, ktorým sa tiež občas stane, že by chceli vytvoriť grafiku, na ktorú už naposledy spomínaný skicár nestačí. Či už je to save the date na najbližšiu hipsterskú akciu, kde sa chcete ukázať, že idete s dobou. Zadanie od Vášho nového šéfa, alebo len ukojenie kreatívnej chvíľky. No a s tou kreativitou to býva niekedy zložitejšie. A ak aj zrovna je v plnej paráde, často chýba drahý softvér, alebo môj počítač nabitý legálnou kópiou Adobe Creative Cloud, zrovna zostal doma. Nižšie spomenieme štyri online služby, ktoré nám so všetkým pomôžu a to úplne zadarmo. Stačí priemerný notebook a pripojenie na internet.

1. CANVA

Canva je skvelý grafický nástroj, ktorý v sebe skrýva množstvo inšpiratívnych šablón a rozložení. Tie Vám na začiatku pomôžu odraziť sa z miesta. Zároveň má v sebe preddefinované množstvo rozmerov grafík na vopred určené použitie. Napríklad príspevok na facebook, Instagram, koláž fotiek A4 atď. Stačí si len vybrať a všetko spraviť pomocou drag and drop. Následne je možné si obrázok stihanuť v štandartných formátoch .jpg, .png alebo rovno zdieľať na sociálnych sieťach.
canva

2. PIKTOCHART

piktochart
Piktochart je nástroj na tvorbu stále populárnejších infografík. Infografiky patria medzi súčasné trendy a pomáhajú zobrazovať personalizovaný obsah pre sledovateľov. Ich tvorba však nie je jednoduchá. Piktochart umožňuje ne-dizajnérom vytvárať pekné infografiky bez nutnosti iného softvéru akým je napríklad InDesign. Je na výber z takmer 400 šablón, ikon a grafík. Samozrejme aj tento nástroj má svoje limity. Môže však byť vhodným miestom kde v tejto oblasti začať.

3. PIXABAY

A nebolo by grafiky bez pekných podkladových obrázkov. Jedna z našich najobľúbenejších fotobaniek je práve pixabay.com. Obsahuje momentálne viac ako milión obrázkov. Tie sú všetky zverejnené s pixabay licenciou, ktorá umožnuje ich použitie zdarma. Vyhľadávanie v tejto fotobanke funguje veľmi dobre a nájsť relevantné obrázky je pomerne jednoduché. Sťahovanie obrázkov nevyžaduje registráciu.
pixabay

4. PIXLR

pixlr
PIXLR je free online editor obrázkov, vďaka ktorému spravíte jednoduché úpravy kompozície, orezy, zmeníte podanie farieb. Zároveň obsahuje galériu filtrov, orámovaní a efektov, ktoré sa budú hodiť pred nahrávaním obrázkov na sociálne siete. PIXLR obsahuje aplikáciu na iOS aj Android.