Je koniec s Microsoft Paint ? Ako to v skutočnosti je ?
25. júla 2017
Ako sa správne rozhodnúť ?

WordPress vs Joomla! vs Drupal

Pokiaľ rozmýšľate nad novou stránkou, či už ako nádejný blogger, firma ktorá sa potrebuje odprezentovať alebo len chcete aktualizovať svoj zastaralý web, máte niekoľko možností ako zvoliť redakčný systém (alebo aj systém na správu obsahu). Ak máte pár stoviek až tisíciek Eur navyše, tak si necháte naprogramovať vlastný. Inak sa asi rozhodnete pre jednu z týchto troch možností. Wordpress, Joomla aj Drupal sú redakčné systémy, ktoré sú masovo rozšírené a pri dodržaní určitých dobrých mravov akými sú pravidelné aktualizácie aj veľmi dobre zabezpečené pred nežiadúcimi útokmi. Ponúkajú mnozštvo funkcionality, modulov, šablón a iných vylepšení za zlomok ceny vlastného redakčného systému.


Aha, áno. Je zadarmo. Ale nie vždy a za každých okolností. Mnohé rozšírenia, ktoré sú pre tieto platformy vytvorené (prémiové grafické šablóny, rezervačné moduly, multilanguage atd atd...) už zadamo nie sú. Veľmi zjednodušene povedané, čím viac práce Vám daný modul ušetrí, tým viac si jeho developer za použitie vypýta. Až na výnimky sa však stále rozprávame o niekoľko desať EUR/USDových sumách. No a nakoniec, pokiaľ neviete s týmito systémami zatiaľ pracovať a web potrebujete mať hotový už včera, nedáva príliš veľký zmysel trápiť sa s tým sám. Sú tu skúsené firmy, ktoré Vám web vytvoria na týchto systémoch a vy už ho potom iba spravujete a aktualizujete cez používateľsky prívetivý redakčný systém.


Poďme sa však vrátiť k pôvodnej myšlienke tohoto článku, a tou je ako sa správne rozhodnúť pre jeden z týchto troch redakčných systémov. Je množstvo zdrojov, ktoré sa venujú rovnakej téme. A preto každý, kto sa tejto problematike chce venovať viac, má nespočetné možnosti kam siahnuť. Pre všetkých ostatných ponúkame zhrnutie.


WordPress


Jedná sa o najrozšírenejší redakčný systém. Napriek tomu, že bol pôvodne vyvinutý ako systém na blogovanie, momentálne poháňa viac ako 60 miliónov stránok. Jeho popularita spočíva najmä v jeho jednoduchosti. Kľúčové vlastnosti pre rozhodovanie sú: jednoduchá inštalácia, prispôsobiteľnosť, je zadamo a má obrovskú základňu používateľov. Vďaka tomu ak bojujete s nejakým problémom, je viac než pravdepodobné, že ho už pred Vami niekto vyriešil. A toto riešenie viete aplikovať následne aj vy.

Drupal


Z troch spomínaných je v obľúbenosti až na treťom mieste. To však neznamená, že je zlý. Technicky je to najpokročilejší redakčný systém. Má však vyššie nároky na technický skillset používaťela (HTML, CSS, PHP...). Zároveň je menej náročný na parametre servera, načítava sa najrýchlejšie z troch spomínaných systémov a prispôsobíte ako mnohým pužitiam.


Joomla


Joomla je druhý najpopulárnejší systém na správu obsahu a dalo by sa povedať, že je kompromisom medzi WordPressom a Drupalom. Ponúka všetky druhy šablón a modulov ako ďalšie dva spomínané systémy. Je však svojou podstatou vhodnejšia na e-shopy alebo sociálne siete.

Na záver nášho prvého článku by sme teda mali dať verdikt, ktorý zo systémov je najlepši. Na to sa však necítime, keďže každý z nich má svoje využitie. My sme sa pred rokmi rozhodli, že budeme pracovať vo WordPresse a doteraz toto rozhodnutie neľutujeme. Dospievame s WordPressom a celou jeho komunitou, ktorá robí tento CMS tak veľmi univerzálnym. Nižšie ešte nájdete infografiku, ktorá je síce staršieho dátumu, pre ilustračné účely je však úplne vhodná.